Sturing voor de Triple-P repeater
Repeater Sturing voor TRIPE P repeater.
Laatste wijziging Tekst en Software. 22 Mei-2009
Van PE1SBN hoorde ik dat hij een TRIPLE P repeater van het Museum had aangeschaft , en daar eens mee wou experimenteren. Het afregelen van het Duplexfilter bezorgde toch wel wat problemen , het werkte allemaal wel , maar meer dan 2 Watt mocht de Zender niet leveren want dan werdt de Ontvanger steeds ongevoelig als de zender in kwam , en de zaak begon te klapperen.
Nu is het afregelen van een Duplexfilter niets iets wat je elke dag doet, en benodigde meetapparatuur is ook niet in iedere shack aanwezig. John had wel een Meetzender en had hiermee het filter afgeregeld , maar helemaal tevreden was hij toch niet , zo gauw de SWR slechter wordt regelt de zender het vermogen terug. Dan blijf je aan die kernen draaien en als de Zender kant werkt , is de Ontvanger doof enzv. Ik heb het filter met mijn VNA nageregeld. Het voordeel van een Netwerk Analyzer is dat je 'ziet wat je doet' en je hebt geen last van een Zender die terugregeld. Daar komt nog bij dat het Duplexfilter van de TRIPLE P is gemaakt voor een Shift van 10MHz en met een shift van 7.6 MHz is het bruikbaar mits goed afgeregeld , en het zendvermogen niet boven 5 Watt uitkomt.
Nu is een kale repeater ook niet alles, dus moest er een Sturing komen die regelmatig een Call uitzend, en een Rogerpiep enzv. Jaren geleden had ik al eens zoiets gemaakt voor PI3ZLB met een BasicStamp. Dat was duwen en persen om alles in 256 bytes Ram te krijgen, terwijl er momenteel PIC processors zijn met Kilobytes Ram. Ik had van de 16F628A nog wat op voorraad, en ben begonnen met het maken van een programma. Om alles op het 'droge' te kunnen testen heb ik de BasicCompiler gebruikt van de PIC Simulator.
Basic leent zich prima voor dit soort doeleinden, en al gauw had ik een werkend programma. De 628A heeft de mogelijk om de Interne 4MHz Klok te gebruiken, hierdoor staan de Xtal-Oscillator aansluitingen weer terbeschikking als Input / Ouput. De volgende stap is het verbinden van de Sturing met de repeater , we moeten de Squelch en de Ptt lijn naar de Sturing brengen, ook de Audio van de Ontvanger en Zender moet er heen, en niet te vergeten Voedingspanning.
Op Internet is al een Forum over deze repeater en daar staat een Modificatie om de Squelch naar buiten te halen en van de Ptt lijn waarvan ik alleen de aansluiting gebruik, deze vind je dan terug op pen 7 en 8 van de 15 polige connector. Op de 9 Polige connector Audio Lijnaansluiting, vind je twee keer het Audio voor Zender en Ontvanger. Een keer het Symmetrische Rx-Audiosignaal dat 20dB verzwakt naar de Zender moet, en het Asymmetrische Audio van de Ontvanger, en naar de Zender.
Symmetrische Audio gebruik ik voor de spreekverbinding, het Asymmetrische Audio voor de signallering , zoals 1750 en Ctcss detectie en voor de Callgever, Rogerpiep en Wurger. Inmiddels had ik ook de layout voor de print klaar, en daar heeft John een mooie print van gemaakt, voor de Ctcss had John nog Condor printje waar achteraf gezien nog wel het e.e.a aan gewijzigd moest worden , en helaas is alles in SMD uitgevoerd, dus is er flink met desoldeerdraad gewerkt.
Het Schema.
De linkerhelft van de PIC zijn Ingangen , de rechterhelft Uitgangen. Er zijn nog 4 ingangen vrij en twee uitgangen. De LED's geven aan of de Sq. open is, of er Ctcss of 1750 aanwezig is en of de Zender ingeschakeld is. Overigens gaat deze repeater niet open op 1750Hz , alleen met Ctcss of na 2 Sec. draaggolf. Op de print zit ook de 20dB verzwakker voor het Sym.Audio. Een NE567 doet dienst als 1750 Detector, er zijn nog twee I/O buffers aanwezig voor evt. uitbreidingen. Verder zijn alle ingangen actief laag, 10K SMD pullup weerstanden zitten op de koperzijde.
Voeding halen we ook uit repeater, die wordt op pen 3 van de 9 polige conn. aangesloten. De 5V vinden we ook op de printplaat waar de schakelaars en de LED's van het frontpaneel op zitten. De 78L05 kan dan vervallen , de 5V wordt dan op het voedingspunt bij de PIC aangesloten.
De Ptt ingang had ik overgenomen van het Forum, daar bleef de Stuurzender aanstaan, en werdt alleen de Eindtrap ingeschakeld door de Ptt, dat werkt wel, maar de stuurzender is in de omtrek nog goed tehoren , op 400mtr afstand gaat de Sq. van m,n porto nog open.
De originele Ptt aansluiting zou niet goed werken , maar ook die heb ik geprobeert, en nu blijkt dat die iets anders werkt dan normaal. Volgens de documentatie is die 'laag actief' maar dit klopt niet. Als ik die ingang 'laag' maak, gebeurdt er niets, pas als ik die 'hoog' maak , los van aarde dus, dan schakelt de zender in. Als ik de ingang daarna 'laag' maak , aan aarde dus, dan gaat de zender uit. De zender blijft uit tot dat de ingang weer vrij van aarde komt. Je zou hiervoor een relais kunnen gebruiken, maar in de besturing zit een transistor en die wordt door de software als eerste handeling meteen 'laag' gemaakt en dit werkt tot nu toe uitstekend. Volgens het schema zit op de LIT-print in de Ptt lijn een diode en een weerstand van 100 Ohm, de diode heb ik kortgesloten , omdat over de transistor ook nog 0,7V blijft staan.
De Componentenopstelling.
De 10K SMD weerstanden worden op de koperzijde gesoldeerd, toch ? . De 100n op de print onder de IC's in de opening van de IC voetjes. De 78L05 is nodig als we de zaak met 12V voeden. Ook zijn er nog 2 BC547's op de print als reserve buffer voor een evt uitbreiding, en bruikbaar als In of Uitgang.
Op de print zijn 4 Jumpers aanwezig op Pen 6 t/m 9 van de 628A , de Jumper op Pen 8 schakelt de Callgever uit , de Jumper op Pen 9 schakelt de Wurger uit. De overige Jumpers zijn nog voor toekomstige uitbreiding gedacht.
De Layout
Het prototype van de Sturing.
Het BASIC programma. Dit is gemaakt met de BasicCompiler van de OshonSoft PIC simulator IDE. Wanneer de repeater wordt ingeschakeld, Aan/uit schakelaar is er niet, dan wacht het programma 10 Sec. om de VCO's te laten locken en de rest van de repeater "stabiel" is, daarna wordt de Zender ingeschakeld, de Callgever gestart en daarna wordt de Zender weer uitgeschakeld. Nu blijft het programma de Squelch, Ctcss en 1750 ingangen aftasten of deze 'laag' worden. Zodra de Sq. opent wordt deze ingang 'laag ' en als de Ctcss ingang Ct ook laag wordt, dan wordt de Zender ingeschakeld en voor de Rogerpiep wordt een lage Toon gekozen.
Als er geen Ctcss wordt gevonden dan kijkt het programma of de Sq nog open is, en als er 1750 is dan wordt voor de Rogerpiep een hoge toon gekozen en de Zender ingeschakeld. Ctcss heeft dus voorrang op 1750Hz. Natuurlijk is een ieder vrij in de keuze van de inschakel voorwaarden, in ZuidLimburg geven wij de voorkeur aan Ctcss 71.9Hz. Als de Sq dicht gaat dan blijft de Zender nog 3 Sec. aan , eerst 1 sec. dan komt de Rogerpiep en daarna nog 2 Sec. waarna de Zender wordt uitgeschakeld.
Als Zender eenmaal aan is dan wordt er alleen naar de toestand van de Sq gekeken, en de gekozen toonhoogte voor de Rogerpiep blijft tot dat de zender weer is uitgeschakeld.
De Callgever is met "nocall " geprogrammeerd, en komt iedere 5Min. en als de Zender langer dan 10Min. aan is dan wordt de Wurger actief , deze seint dan ' 73 ' en daarna blijft de Zender uit. Als daarna de Sq 3Sec. dicht blijft dan wordt de Zender en de Callgever weer gestart en begint het programma weer bij het begin. De Morse karakters staan als een reeks van cijfers achter elkaar in een LookUp tabel, 0 = KarakterSpatie, 1 = punt, 2 = streep. Een voor een worden de karakters uit de tabel gelezen en naar de Morseroutine gestuurd, daar wordt ook de toonhoogte en lengte en de tekenspatie bepaald, voor de Wurger is een zelfde tabel gemaakt, de Rogerpiep wordt in de routine zelf gemaakt.
Het programma ververst ook regelmatig de toestand van LED's zodat we kunnen zien hoe e.e.a verloopt , de TX LED wordt door de Ptt functie aangestuurd.
Aanpassen van het programma is mogelijk met je eigen BasicCompiler, of heb je alleen een PIC Programmer, dan kun je de HEXfile aanpassen , in de Hex file heb ik extra een aantal cijfers (6 x de 3) achter "nocall" gezet, die normaal worden genegeerd maar als je de Call in 30 morse tekens kwijt kunt, wat meestal wel lukt, mogen die extra 3'n worden vervangen door de cijfers die je extra nodig hebt om je Callsign te maken. Maar Absoluut niet voorbij het laatste cijfer 3, want dan werkt het programma niet meer. Je kunt deze extra cijfers met een Editor zoals in ICProg zit wijzigen, de cijfers staan op de adressen ØØ75 t/m ØØ92 in Hexdump. Maar let op, op ieder adres staan 4 cijfers, bv. 3430 is het cijfer Ø , en 3431 is cijfer 1 , 3432 is de 2 , en 3433 is de 3 , wijzig dus alleen de laatste 2 digits en laat '34' ongemoeid.
Modificaties moeten er worden verricht om de TRIPLE P tot een werkende repeater om te kunnen bouwen. Voor de Squelch aansluiting naar buiten te brengen moet de uP print op LIT 1256 worden verwijderd ,je kunt dan beter ook de LIT print uitbouwen , eerst de uP print verwijderderen. Soldeer ook de 5V of 12V aan Pen 3 van de 9 Pol. conn CM6, en kras bij Conn. CF1 de massa verbinding naar Pen 6 door, en leg Pen 5 aan massa, want RS232 heeft Pen 5 als massa op een 9 Polige Conn.
Hier staat de link naar het FORUM voor oa. de Squelch en RS232 modificatie met foto's, wat e.e.a. weer duidelijker maakt.
Hier vind U het Basic programma en de Hex file en de Layout, de ConfiguratieBits staan al in de HexFile.
Deze Controller is simpel , maar doeltreffend en natuurlijk kun je allerlei toeters en bellen toevoegen zoals Dtmf commando's , maar bedenk dat dit weinig toegevoegde waarde heeft , en alleen maar uitnodigd tot spelen , en dan gaat het gauw vervelen. Onze Controller werkt nu alleen met de Ctcss decoder en zendt zelf geen Ctcss toon uit , behalve dan de Ctcss toon van het station dat via de repeater werkt.
Wanneer de Ctcss print van de Condor wordt gebruikt , kan men het RX audio naar de FX365 brengen die dan via het HighPass filter het RX audio van Ctcss ontdoet. Zodra de repeater is geopend moet de FX365 in de TX mode worden gezet , en dan wordt door de Repeater een Ctcss toon uitgezonden. De FX365 voorziet in deze mogelijkheid , er moeten alleen een paar extra verbindingen worden gelegd , zie tekening.
De toonkeuze gebeurd in de Condor serieel via een CD4094 , die ik heb verwijderd en met een draad verbinding is de toonkeuze ingesteld. Ook zijn de Elco's van de integrator verwijderd i.v.m de vrij lange integratortijd (350mS) eer een Ctcss toon werdt herkend. De FX365 werkt met een 1MHz Quartz , dit zit op de Condor Processor print en moet dus verwijdert worden en komt op de Cctcss print met een 33 en 68pF condensator van punt J4-8 en J4-9 naar massa , het 1MHz Quartz komt ook aan deze punten.