top of page

CW Reader

 

Low Cost ? CW-reader.

 

 

Laatste wijziging 22 Aug. 2006

 

 

Het begin.

Na een Email wisseling met IK3OIL over zijn problemen met de aansturing van LCD Display's kreeg ik een Programma voor een CW-reader toegestuurd. Het was bedoeld voor een LCD met 16 Karakters. De CW decodering maakt gebruik van een toondecoder met NE567 die een LED aanstuurt als afstemhulp, RX afstemmen tot de LED knippert in het ritme van het CW signaal. Via een NAND (4093)poort gaat het signaal, een blokgolf, naar de PIC 16F84 die probeert de Punt en Streep uit de blokgolf te halen. Op deze NAND poort kan ook nog je eigen Sleutel of Keyer worden aangesloten, om zo je eigen schrift te controleren. Leek mij wel mij leuk voor de beginnende CW-er, of om je CW op te poetsen.

 

Met de overige NAND poorten wordt nog een Piezo pieper aangestuurd, voor zover je eigen Keyer dat niet heeft. Ik heb de hele schakeling eerst op een Breadboard, zo'n plastic bordje waar je onderdelen in kunt prikken, en uitgeprobeerd. Het werkte wel maar persoonlijk vond ik de Toondecoder erg kritisch, het was moeilijk afstemmen en kreeg vaak hele regels met een E of een S of M, allemaal punten dus, en soms strepen. Ook nog met de Scoop gekeken achter de 4093 en zag daar naast de blokgolven ook nog veel steile naaldpulsen die de ongewenste karakters produceerden.

Tja, en dan is zo'n experimenteer bordje handig, en heb de hele schakeling veranderd tot het naar behoren werkte. De toondecoder is nu wat breder wat het afstemmen ook makkelijker maakt, en is met de 10K pot. instelbaar tussen 400Hz en 1200Hz. Het alfabet, cijfers, en leestekens wordt op het LCD weergegeven, maar karakters die de Software niet kent, worden als * weergegeven.

 

Het vervolg.

En terwijl de echte CW-ers inmiddels de rillingen over de rug lopen, vond ik, C amateur vanaf het begin, het steeds leuker te vinden, maar al die afkortingen en codes zoals AR BK en SK enzv. worden steeds als * afgebeeld en ik dacht dat hier wel de Symbolen '<' en '#'voor kon laten afbeelden. Maar de Software was geheel in het Italiaans van commentaar voorzien. Dus dat werd Internet vertaal programma's raadplegen, en gokken wat er bedoeld werd, soms kun je uit de code al veel te weten komen, maar het werd toch wel even puzzelen, en proberen in de PIC Simulator.

 

Persoonlijk vond ik de 16 karakters wat weinig en had nog een 2 x 20 Karakter Display, dat werd dus de volgende wijziging, dat ging wat lastiger, maar ook dat is gelukt. De text begint rechts onder or Regel 2 en loopt dan op regel 1 naar links het beeld uit. Dit display leest ook wat prettiger door de grotere lengte. Toen werd het tijd om een Printplaat te gaan maken, dat is ook altijd weer puzzelen met de onderdelen , waar zet ik wat, hoe krijg ik weinig of geen draadbruggen, en de bevestiging gaten moeten overeen komen met die van het gebruikte display, om een zo compact mogelijk geheel te krijgen. In dit printontwerp zit een (1) draadbrug bij de connector voor het Display, anders had ik dat spoor tussen de gaatjes door moeten halen. Omdat LCD Display's die met een Led Backlit zijn uitgevoerd, die hier meestal langere tijd aan zijn, en toch al gauw 100mA extra stroom consumeren, gebruik ik hier een 7805 i.p.v een 78L05 als stabilisator. Er is geen Xtal gebruikt , maar een 4MHz Resonator , als U een Xtal wilt gebruiken moet er aan iedere pen een C'tje van 22pF naar massa worden gesoldeerd.

 

Het resultaat

Omdat ik enkele onderdelen van het ontwerp voor mij niet nuttig vond ben ik weer aan het wijzigen gegaan, zo heb ik de Piezo pieper weggelaten, en hiervoor een uitgang gemaakt om de Zender te sleutelen, want een pieper zit al in mijn Keyer. Ik had een tweetal LCD Display's die nagenoeg de zelfde afmetingen hebben, en heb hiervoor de Print ontworpen, beide hebben de aansluitingen aan de linker zijkant zitten, en een heeft een Backlit, die aan de rechterkant zit. Het Display zonder Backlit is een PLed display, dat oplichtende karakters heeft en maar 25mA stroom verbruikt. Het is HD44780 compatibel en de heeft i.p.v vloeibaar kristal, een soort organisch materiaal dat groen/geel licht geeft, tegen een zwarte achtergrond.

 

Beide Display's zijn goed verkrijgbaar ( van Dijken ) het display met Backlit is de YM202-01 en de PLED uitvoering is de PDC2002M02 waarbij ik wel wil vermelden dat deze 10 Euro duurder is, maar is dat dan ook zeker de moeite waard.

De print kan voor beide Display's worden gebruikt, maar de 4 bevestigings gaatjes zijn voor het PLed Display, als U het LCD Display gebruikt, moet U zelf de 4 gaatjes aftekenen, de print is ook iets hoger dan het LCD Display.

Foto met een 2x20 Pled Display

 

Foto met een 2x20 LCD Display

 

 

Het gebruik

Er zijn drie schakelaars, waarvan S1 de Autospace, een spatie tussen elke letter, in of uit schakelt, S2 is een druktoets die het Display wist, en dan het aantal karakters per minuut weergeeft, en S3 schakelt de Backlit in. Op Key in wordt de sleutel of keyer aangesloten, die op Key TX weer voor de Zender beschikbaar is. Op LF in word het LF van de Ontvanger aangesloten, gebruik hiervoor de Accessoire uitgang of de Hoofdtelefoon uitgang, een 200mV is voldoende, omdat de LS uitgang te veel signaal levert zullen de Germanium diodes vrijwel continue in geleidng staan, deze moeten alleen korte piekspanningen onderdrukken.

 

Het schema van de CW-reader

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

De Componenten opstelling

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

De print gezien vanaf de Componenten zijde

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

bottom of page