SDR ontvanger op basis van een DVB-T USB Stick
OK , het is deze keer geen echt Zelfbouw project , maar daarover later meer....
Sinds enige tijd zijn er voor DVB-T USB sticks in de handel voor ontvangst van Digitenne maar ook voor DAB en DAB+ , DAB is Digital Audio Broadcast , een Digitale vorm van de FM stereo ontvangst. Met geschikte Software kan hiermee een SDR ontvanger worden gemaakt , e.e.a afhankelijk van de Chipset in de Stick...
De door mij gebruikte DVB-T USB stick heeft een E4000 Tuner chipset en de RTL2832U demodulator , die via de USB uitgang met de PC wordt verbonden. Deze Stick heb ik aangeschaft bij vanDIJKEN.
Het ontvangst bereik van de Tuner loopt van 65Mhz tot 1700Mhz , dus oa. ook de voor ons interessante amateurbanden van 70Mhz en hoger. De Stick wordt geleverd met een DVB-T magneetvoet antenne(tje) een afstandbediening en DVB-T software.
Het inwendige van de E4000 Tuner chip:
De Analoge I en Q uitgangen worden in de Decoder chip omgezet in hap klare brokken , en wordt via de USB poort aan de Software aangeboden , deze stuurt ook de Tuner aan. Het is de Software in de PC die de eigenlijke ontvanger maakt.
De Software is ontwikkeld voor het Linux platform , maar is ook voor Windows beschikbaar gemaakt, eigenlijk zijn het Drivers waarmee je deze Stick met bestaande SDR programma'a zoals SDRsharp en HDSDR kunt gebruiken. Zelf gebruik ik SDR# (sharp) want HDSDR werkt met de Drivers niet jofel onder Windows XP terwijl de drivers met W7 wel goed werken....
Voor HDSDR vind je de Drivers op spench.net en de installatie procedure staat hier ook uitvoerig beschreven.
Het programma SDRsharp met de drivers vind je hier : SDR500 en de installatie gaat als volgt :
1e. Pak de ZIP file uit , windows stelt al map SDR500 voor , of geef je eigen voorkeur aan.
2e. Plug de Stick in een USB poort en laat Windows geen Drivers zoeken , dus Annuleren kiezen.
Start nu het programma Zadig.exe in de zojuist uitgepakte Map.
Kies Opties , Show all Devices , nu worden alle aanwezige USB devices weergegeven....
Onze Stick meld zich met Bulk-In,Interface (Interface 0) en (Interface 1)
Kies nu : Bulk-In, Interface (Interface 0) , een Driver was nog niet geladen (None) en de nieuwe Driver wordt nu
WinUSB v6.17600.16385 en klik op de Knop : INSTALL DRIVER en sluit Zadig als de Driver geinstalleerd is.
Nu de USB Driver geinstalleerd is kunnen we het SDRSharp.exe programma opstarten , en het FrontEnd RTLSDR kiezen :
De installatie is nu gereed , en we kunnen nu het programma starten met de Play knop , links boven , maar eerst vullen we 145.000.000 in als Center Freq. en kiezen we voor NFM , het spectrum-display is overigens 2Mhz breed.
Het onderste scherm is Waterval , hierin zie je de Freq. variatie van de draaggolf (zwaai) , met Zoom-knop kun je een gekozen Zender in het midden van het Spectrum display zetten en uitvergroten....
Als er geen spraak aanwezig is , kun je zelfs nog de Ctcss van de zender zien , de draaggolf wiegelt dan in het Spectrum-display...
Modificaties.
De ontvanger is erg gevoelig en heeft geen filtering van betekenis aan de ingang , er kan ook allerlei storing uit de PC worden opgepikt , ook via de USB voeding , daarom is het raadzaam om de stick uit z,n plastic behuizing te halen , en in een blikken doosje onder te brengen. De USB connector kan vervangen worden door een USB kabel en kan er een filter in voedingslijn worden geplaatst , ook kunnen we de IEC antenne connector vervangen door een BNC of N connector.
De hoge ontvanger gevoeligheid kan een nadeel zijn , als ik naar een zender luister , en er komt in de buurt een zender in de lucht , dan gaat het display over z,n nek , er verschijnen allerlei paaltjes over het beeldscherm , ik gebruik nu een sprietje als antenne , maar sterke in-band signalen blijven een probleem....maar bedenk dat we de stick voor een ander doel gebruiken dan waarvoor de stick is gemaakt....Al met al is er toch veel luister (en kijk) plezier mee te beleven over een breed Freq.spectrum.
Het nieuwste programma SDRsharp vind je hier : Laatste alle instellingen worden nu ook opgeslagen en is er een Freq-Lijst-manager en een Handmatige AGC instelling mogelijk. ( staat in de FrontEnd knop )