Bierblik antenne voor DVB-T (Digitenne)
Experimenten met een DVB-T Antenne.
Jan PE1MFS kwam met een DVB-T ontvanger voor het Clubgebouw , konden we Voetballen zien op de Clubavond , maar er zat geen Antenne bij. Ik had thuis nog een korte 70cm vertical en met enig proberen de juiste opstelling gevonden. Prima beeld , maar de Antenne moest wel buiten hangen.
Thuis gekomen heb nog wat geprobeerd met met dikke alu.buis , en dat zag er ontvangstmatig al veel beter uit, alleen de coax bevestiging liet te wensen over. Nu hebben 0,33CL bier blikjes de zelfde lengte , 12cm , en zijn ook nog dikker en van blik waar je dus goed aan kunt solderen.
De blikjes kijken met de bodem naar elkaar , door het onderste blik loopt de coax naar een gat in de bodem, waar de mantel aan wordt gesoldeerd , de kern isolatie loopt nog 1,5cm door , waarna de kern aan het bovenste blik wordt gesoldeerd. Omdat de binnenmantel van de 75 Ohm coax uit Alu.folie en een miezerig dan kopervlecht bestaat , heb ik een stukje 1,5mm koperdraad om het vlecht gedraaid en vast gesoldeerd , de uiteinden heb ik aan het blik gesoldeerd.(zie Foto)
Door de dikte van de blikjes wordt de Antenne zeer breedbandig , wat op onderstaande foto van de Spec. goed zichtbaar is.
Het Spectrum is een dikke 300 Mhz breed , de gemiddelde signaalsterkte is -55dBm dat ca 490uV rms voor de Nederlandse zenders , de Duitse zijn ca. 15dB zwakker maar hebben ook nog een prima beeld. Ook is de kabeldemping goed te zien , bij 818Mhz zijn we al 6dB kwijt , ik had nog 10mtr goedkope 75 Ohm coax liggen , met schuimisolatie. Pas op bij het solderen aan de mantel , de kern kan door de schuimisolatie zakken , en dan heb je sluiting en de meeste DVB-T ontvangers kunnen spanning op de coax zetten , voor de versterker in de voet van commercieele DVB-T antenne's.
Let wel op dat het geen Alu.blikjes zijn , hier aan kun je niet solderen , de meeste bierblikken zijn echter wel van blik gemaakt , Cola blikjes zijn van aluminium. Het nadeel van deze antenne is , dat je de blikjes moet leeg drinken en als je dit op de nuchtere maag doet kan dit blijvend slecht beeld opleveren. De nederlandse en Duitse zenders zijn vertikaal gepolariseerd , Belgie gebruikt horizontale polarisatie. Ook zenden alle Nederlandse zenders uit op het zelfde kanaal , en van gelijkkanaal storing heeft DVB-T dan ook geen last. De antenne heb ik in de lengte richting met 3 stroken tocht band beplakt , en past zo in een 75mm PVC regenpijp. De ontvanger is een Free To Air type , en ontvangt dus geen commercieele zenders , wel N1 N2 N3 en L1TV , CNN , 7 Duitse zenders , Belgie zien we niet waarschijnlijk is de velddsterkte te laag door het Polarisatie verschil, maar door de antenne schuin te houden terwijl de Ontvanger naar zenders zoekt , worden ze wel herkend en daarna blijven ze met de antenne weer vertikaal , gewoon te ontvangen met eveneens een prima beeldkwaliteit.
Nederland gebruikt CONAX als codering voor de commercieele zenders. Ook zijn nog tal van Radiozenders vrij te ontvangen.
En nog even een tekening voor misschien wat meer duidelijkheid over het voedingspunt.